Ракетата, която падна в полското село Пшеводов на 15 ноември 2022 г.,

...
Ракетата, която падна в полското село Пшеводов на 15 ноември 2022 г.,
Коментари Харесай

Полските следователи: Ракетата, която падна в Полша, е украинска

Ракетата, която падна в полското село Пшеводов на 15 ноември 2022 година, е на украинска противовъздушна защита. Полските следователи, проверяващи този случай, стигнаха до това умозаключение, съобщи Rzeczpospolita.

Лукаш Лапчински, представител на Националната прокуратура, удостовери, че са получили експертния отчет, само че заради неговата секретност не разкриват наличието му. Той също по този начин добави, че сега тяхната проверяваща работа в страната е завършила и те чакат отговор на искане за правна помощ от Украйна.

Полските публицисти означават, че заключението на специалиста се основава на голям брой източници и включва комплицирани секретни изводи на националните служби, а също по този начин се основава на данни от Военнотехническия институт по оръжия, чиито експерти са работили на мястото на ракетната злополука.

Според това умозаключение ракетата, паднала в село Пшеводов, е противоракета С-300 5-W-55, съветско произвеждане. Прокуратурата също по този начин твърди, че мястото, от което е изстреляна украинската противовъздушна защита, е известно и това място се охранява деликатно.

Представители на следствието изключват опцията ракетата да е изстреляна от територията на Русия или Беларус, защото обсегът на тази ракета не би й разрешил да доближи до полското село от посочените места. Така стигнаха до извода, че ракетата е изстреляна от украинска територия.

В същото време публицистите настояват за хипотетична липса на съдействие от страна на Украйна, която „ към момента не е предоставила на Полша никакви материали “.

Припомняме, на 15 ноември 2022 година по време на масирани ракетни офанзиви против Украйна две ракети паднаха в село Пшеводов, Люблинско войводство, Полша.

В резултат на този инцидент загинаха двама души : 60-годишният Богуслав Вос и 62-годишният Богдан Чупек, които работеха в локално земеделско дружество. Мъжете бяха другари от доста десетилетия и за жалост починаха дружно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР